Szexuális úton terjedo fertozések

A szexuális úton terjedő fertőzések egyre gyakoribbak, különösen a fiatal felnőttek között. E fejezet célja, hogy a diákok megtanulják, hogyan vezethet a nemi érintkezés a mikrobák és a betegségek terjedéséhez.

A diákok megérthetik, milyen könnyen adhatunk át potenciálisan ártalmas mikrobákat azoknak az embereknek, akiket szeretünk, anélkül, hogy bármelyik fél tudna róla. A tanulók egy kémiai kísérletet fognak elvégezni, hogy lássák, hány ember fertőződhet meg a tudtán kívül, ha a szexuális együttlét során nem védekezik megfelelően. Azt is számba vesszük, hogy hogyan előzhetjük meg a fertőzések terjedését.

A kiegészítő feladat alapját egy képregény adja. A két főszereplő, Bea és Gyula a képregény minden egyes jelenetében döntéseket hoz: ezek némelyike jó, némelyik pedig rossz. A tanulók ezután megvitathatják, mennyire tarják helyesnek a döntéseket, és hogy az egyes témák mennyire fontosak számukra.

A helyettesítő feladat célja, hogy megtanítsa a diákokat helyesen érzékelni a szexuális úton terjedő fertőzések kockázatát, valamint, hogy kialakítsa bennük a képességet arra, hogy megfelelően tudják kommunikálni a szexuális biztonságra való igényüket. A chlamydiát példaként használva a történetek és animációk bemutatják az egyén fertőzésre való fogékonyságát, és hogy milyen súlyos következményekkel járhat a megfertőződés.

 

 

 

 

border border
border