Szexuális úton terjedo fertozések

A szexuális úton terjedő fertőzések egyre gyakoribbak, különösen a fiatal felnőttek között. E fejezet célja, hogy a diákok megtanulják, hogyan vezethet a nemi érintkezés a mikrobák és a betegségek terjedéséhez.

A diákok megérthetik, milyen könnyen adhatunk át potenciálisan ártalmas mikrobákat azoknak az embereknek, akiket szeretünk, anélkül, hogy bármelyik fél tudna róla. A tanulók egy kémiai kísérletet fognak elvégezni, hogy lássák, hány ember fertőződhet meg a tudtán kívül, ha a szexuális együttlét során nem védekezik megfelelően. Azt is számba vesszük, hogy hogyan előzhetjük meg a fertőzések terjedését.

A kiegészítő feladat alapját egy képregény adja. A két főszereplő, Bea és Gyula a képregény minden egyes jelenetében döntéseket hoz: ezek némelyike jó, némelyik pedig rossz. A tanulók ezután megvitathatják, mennyire tarják helyesnek a döntéseket, és hogy az egyes témák mennyire fontosak számukra.

A helyettesítő feladat célja, hogy megtanítsa a diákokat helyesen érzékelni a szexuális úton terjedő fertőzések kockázatát, valamint, hogy kialakítsa bennük a képességet arra, hogy megfelelően tudják kommunikálni a szexuális biztonságra való igényüket. A chlamydiát példaként használva a történetek és animációk bemutatják az egyén fertőzésre való fogékonyságát, és hogy milyen súlyos következményekkel járhat a megfertőződés.

 

 

 

 

border border
border

DISCLAIMER: e-Bug was developed for use in schools pre-COVID-19 and so some activities may require modification based on your school’s distancing guidelines.

Please use your judgement and tell us how you have modified the activities, or if you would like to discuss some ideas, contact e-Bug@phe.gov.uk

Do not show me again